Wina niekonwencjonalne: od biodynamiki po gospodarkę o obiegu zamkniętym

Udostępnij strone

REKRUTACJA ONLINE

  1. Rodzaj oferty edukacyjnej:
    Kurs
  2. Tryb zajęć:
    niestacjonarne
  3. Język wykładowy:
    polski
  4. Czas trwania kursu:
    6 godz.
  5. Termin:
    24 listopada 2019r.
  6. Lokalizacja zajęć:
    Kraków

 

 

Celem kursu jest przybliżenie uczestnikom kontrowersyjnej problematyki win nazywanych „niekonwencjonalnymi” – produkowanych już to w kontrze wobec wielkoformatowej produkcji przemysłowej (wina butikowe, wina garażowe), już to z zachowaniem troski o zdrowie konsumentów i środowisko (wina organiczne, wina biologiczne, wina biodynamiczne, wina naturalne, wina surowe, wina z upraw o zrównoważonym rozwoju, wina produkowane w oparciu o gospodarkę cyrkularną itd.). Kontrowersja wiąże się przede wszystkim z pytaniem na ile wina niekonwencjonalne stanowią dziś modny trend konsumencki, do którego starają się dopasować wytwórcy z myślą przede wszystkim o powiększeniu zbytu, a na ile stoi za nimi rzeczywiste przekonanie twórców.

 

Atuty:

Warsztat prowadzony będzie przez dwójkę ekspertów mocno odmiennie postrzegających problematykę win niekonwencjonalnych – będzie więc miał formę sporu, w którym uczestniczyć będą także słuchacze.

 

Zajęcia prowadzą:

Ida Kymmer, ekspertka i promotorka nowoczesnego winiarstwa południowoafrykańskiego, CEO firmy konsultingowej Espere, akredytowana instruktorka Cape Wine Academy w Kapsztadzie.

dr Michał Bardel, redaktor naczelny miesięcznika „Czas Wina”, autor popularnych książek o winie i artykułów specjalistycznych, kierownik studiów podyplomowych z Wiedzy o winie w Collegium Civitas.

 

Zdobędziesz praktyczne umiejętności z zakresu:

  •  Wiedzy o winie (ogólnej typologii wina ze szczególnym uwzględnieniem problematyki win niekonwencjonalnych)
  • Sztuki sommelierskiej

 

Kurs jest skierowany do:

  • wszystkich miłośników wina, którzy mają potrzebę uporządkowania sobie wiedzy nt. win niekonwencjonalnych oraz skonfrontowania się z różnymi opiniami na ich temat
  • sommelierów i kelnerów pracujących z winami
  • sprzedawców wina, importerów i dystrybutorów.

 

 

REKRUTACJA ONLINE


Kontakt:
Dział Rekrutacji Collegium Civitas
tel. 22 656 71 89
email: rekrutacja@civitas.edu.pl

pokój 1210, Pałac Kultury i Nauki, 12 piętro
plac Defilad 1, 00-901 Warszawa