Wiedza o winie. Media, rynek, kultura (edycja w Krakowie)

Udostępnij strone

  1. Rodzaj studiów:
    studia podyplomowe
  2. Tryb studiów:
    niestacjonarne
  3. Język wykładowy:
    polski
  4. Czas trwania studiów:
    1 rok (2 semestry)
  5. Planowane rozpoczęcie zajęć:
    jesień 2018 r.
  6. Lokalizacja zajęć:
    Kraków

 

Jedyne studia podyplomowe w Polsce, których program jest dostosowany do wymagań najsłynniejszej obecnie i najlepiej rozpoznawalnej w świecie szkoły Wine & Spirits Education Trust London.
 

 

Studia są adresowane do absolwentów dziennikarstwa pragnących zdobyć dodatkową specjalizację z dziennikarstwa winiarskiego (Wine Writing); absolwentów dyplomacji pragnących wzbogacić swoją wiedzę i umiejętności związane z winiarskim savoir-vivre i umiejętnym doborem win do konkretnej okazji; a także absolwentów dowolnego kierunku studiów pragnących zdobyć dodatkowe kwalifikacje niezbędne do uprawiania wymarzonego zawodu.

Słuchacze uzyskują profesjonalne przygotowanie do pracy w handlu winem, w dziennikarstwie winiarskim czy w zawodzie sommeliera. Studia, nad którymi patronat objął magazyn „Czas Wina” – największy specjalistyczny magazyn winiarski w Polsce, mają charakter ogólnohumanistyczny, co oznacza, że wiedza związana z technologią produkcji wina ograniczona jest do koniecznego minimum i wykładana w jasny oraz przystępny sposób.

Absolwenci mogą zdawać eksternistycznie egzamin WSET Level 3 Advanced – dyplom WSET to na rynku wina przepustka do najbardziej prestiżowych pozycji zawodowych.

 

Studia są skierowane do:

  • absolwentów dziennikarstwa pragnących zdobyć dodatkową specjalizację z dziennikarstwa winiarskiego (Wine Writing);
  • absolwentów dyplomacji pragnących wzbogacić swoją wiedzę i umiejętności związane z winiarskim savoir-vivre i umiejętnym doborem win do konkretnej okazji;
  • absolwentów dowolnego kierunku studiów pragnących zdobyć dodatkowe kwalifikacje przygotowujące ich do uprawiania zawodu sommeliera lub specjalisty w handlu winem.

 

Zdobędziesz wiedzę i praktyczne umiejętności z zakresu:

  • degustacji analitycznej i opisowej wina,
  • znajomości win wytwarzanych z najważniejszych odmian winorośli,
  • typologii wina i związanych z nią różnorakich metod produkcji,
  • geografii winnej (Francja, Hiszpania, Włochy, Europa Środkowa i Wschodnia, Nowy Świat),
  • dziennikarstwa winiarskiego,
  • sztuki sommelierskiej,
  • doboru win do potraw,
  • światowych rynków wina i podstaw handlu winem w Polsce i w świecie,
  • historii wina i winiarstwa,
  • związków wina i medycyny.

 

REKRUTACJA ONLINE


Kontakt:
Dział Rekrutacji Collegium Civitas
tel. 22 656 71 89
email: rekrutacja@civitas.edu.pl

pokój 1210, Pałac Kultury i Nauki, 12 piętro
plac Defilad 1, 00-901 Warszawa