Teoria i praktyka sommelierska

Udostępnij strone

Program

Program studiów obejmuje 172 godziny wykładów oraz warsztatów degustacji analitycznej, podczas których słuchacze skosztują łącznie ok. 100 gatunków wina z kilkunastu krajów i kilkudziesięciu regionów winiarskich świata. Zajęcia będą realizowane przez dwa semestry w trybie niestacjonarnym.
W trakcie studiów słuchacze uczestniczyć będą w weekendowym wyjeździe studyjnym do Winnicy Baniewice. Uwaga: koszt przejazdu do winnicy pokrywają słuchacze (dojazd na własną rękę), natomiast uczelnia pokrywa koszty wyżywienia i ewentualnego noclegu.

Język wykładowy: polski (część zajęć będzie prowadzona w języku angielskim)
 

Ramowy program studiów:*

  • Enologia (Ogólna typologia wina, Typologia win musujących, Typologia win wzmacnianych, Typologia win słodkich niewzmacnianych, Podstawy winogrodnictwa i winiarstwa) – prowadzący: M. Bardel, W. Bosak. W. Giebuta, W. Gogoliński
  • Historia wina – prowadzący Ł. Wojnarowicz
  • Geografia wina (Wprowadzenie do geografii wina, Wina Francji, Seminarium z Win Bordeaux i Burgundii, Wina Hiszpanii i Portugalli, Wina Włoch, Wina Europy Środkowej, Wina Austrii, Niemiec i Szwajcarii, Wina Polski, Wina Australii i Nowej Zelandii, Wina RPA, Wina Izraela, Turcji i Grecji, Wina Ameryki Południowej, Wina Kalifornii) – prowadzący: M. Bieńczyk, M. Bardel, G. Gajos, W. Giebuta, W. Gogoliński
  • Teoria sommelierska (Zawód sommeliera, Zasady tworzenia karty win, Sprzedaż wina w restauracji, Organizacja miejsca pracy) – prowadzący A. Pawłowski MS
  • Praktyka sommelierska (Serwis win w restauracji, Szkło-kieliszki-dekantery, Komunikacja z gościem, Wine & Food Pairing) – prowadzący A. Pawłowski MS
  • Wine Tasting (Systematic Approach to Wine Tasting WSET, Degustacja porównawcza win odmianowych, Wprowadzenie do degustacji konkursowej) – M. Bielka-Vescovi, M. Bardel
  • Handel winem (Inwestycje w wino, Zasady handlu winem w Polsce) – prowadzący: M. Piwecki, A. Boruta
  • Wino i zdrowie – prowadzący: G. Gajos

*Program może ulec niewielkim zmianom.
 

Zasady realizacji studiów:

  •  Zajęcia o charakterze praktycznym, opierające się na najlepszych rozwiązaniach i metodach stosowanych m. in. w Wine and Spirit Education Trust.
  •  Wycieczki i wizyty studyjne z elementami praktyk w winnicach i winiarniach.
  •  Zajęcia wykładowe z teorii technologii produkcji wina, handlu winem, geografii wina itp.
  •  Zajęcia warsztatowe oparte na analitycznej degustacji sensorycznej wina wraz ze sporządzaniem ocen parametrycznych i opisowych.
  •  Zajęcia warsztatowe z zakresu praktyki sommelierskiej w restauracji.

 

Forma zaliczenia studiów podyplomowych

Warunkiem uzyskania świadectwa ukończenia studiów podyplomowych jest:

  •  zaliczenie przedmiotów objętych programem studiów (wraz z egzaminami praktycznymi z analitycznej degustacji wina).

Absolwent studiów podyplomowych uzyskuje świadectwo ukończenia studiów podyplomowych wydane przez Collegium Civitas.
 

Harmonogram

Organizacja zajęć*

W związku z sytuacją pandemiczną w r. ak. 2021/22 zajęcia realizowane będą online oraz w siedzibie uczelni, a także 1 zjazd zrealizowany będzie na wyjeździe.

Terminy* zjazdów w roku 2021/2022
 
semestr zimowy:

  • październik: 16-17 – w siedzibie uczelni;
  • listopad: 13-14 – online;
  • grudzień: 11-12 – w siedzibie uczelni;
  • styczeń: 15-16 – w siedzibie uczelni; 29-30 – w siedzibie uczelni;
  • luty: 19-20 – w siedzibie uczelni;

 
semestr letni

  • marzec: 19-20 – w siedzibie uczelni;
  • kwiecień: 02-03 – w siedzibie uczelni; 23-24 – wyjazdowy
  • maj: 14-15 – online; 28-29 – w siedzibie uczelni;
  • czerwiec: 18-19 – w siedzibie uczelni.

 
*terminy zjazdów mogą ulec nieznacznym zmianom
 

Godziny zajęć:*

  • sobota: 10.00-18:00
  • niedziela 10.00-16.15

*godziny mogą ulec przesunięciom

REKRUTACJA ONLINE


Kontakt:
Dział Rekrutacji Collegium Civitas
tel. 22 656 71 89
e-mail: rekrutacja@civitas.edu.pl

pokój 1210, Pałac Kultury i Nauki, 12 piętro
plac Defilad 1, 00-901 Warszawa