Coaching dietetyczny

Udostępnij strone

Program

Program studiów* obejmuje 180 godzin dydaktycznych realizowanych przez dwa semestry w trybie niestacjonarnym.


Ramowy program Studiów:*

BLOK I – Trendy i nurty w żywieniu / przegląd różnych stylów żywienia i diet

  • Diety wegetariańska i wegańska, optymalna, śródziemnomorska, Paleo, nisko i wysoko węglowodanowe, niskotłuszczowe, DASH, inne.
  • Dieta bezglutenowa
  • Nadwrażliwość pokarmowa
  • Mikrobiota jelitowa
  • Zalecenia i normy IŻŻ

 

BLOK  II – Pacjent w gabinecie dietetyka i w sieci

  • Kwestionariusze wywiadu, dzienniczki żywieniowe, scenariusze spotkań
  • Różne style pracy z pacjentem, typy klientów/pacjentów i sposoby radzenia sobie w zależności od typu klienta/pacjenta
  • Wady i zalety pracy poprzez internet

 

BLOK  III – Medycyna funkcjonalna i mikroodżywianie

  • Rola zespołu specjalistów, zasady współpracy pomiędzy dietetykiem i lekarzem – zakresy kompetencji.
  • Rola diety w codziennym życiu i leczeniu- spojrzenie lekarza.
  • Badania diagnostyczne w gabinecie lekarskim. Badania diagnostyczne w gabinecie dietetycznym.
  • Mikroodżywianie w praktyce / zarządzanie stylem życia pacjentów
  • Podstawy mikroodżywiania
  • Chronobiologia żywienia
  • Mikroodżywianie w chorobach cywilizacyjnych – praktyka i styl życia
  • Stan zapalny niskiego stopnia (szum w tle) w nowotworach, cukrzycy, otyłości i zespołach metabolicznych
  • Mechanizmy różnicowania odpowiedzi immunologicznej
  • Mikroodżywianie a suplementacja celowana i ziołolecznictwo

 

BLOK  IV – Choroby dietozależne oraz dietoterapia w wybranych jednostkach chorobowych

  • Insulinooporność, choroby autoimmunologiczne, niedoczynność i nadczynność cukrzycy, choroby neurologiczne, choroby nowotworowe, cukrzyca I, cukrzyca II, nietolerancja histaminy, choroby układu krążenia, dna moczanowa, zespół jelita drażliwego, choroby skóry, alergie pokarmowe, kryptopiroluria, tężyczka.
  • Przewlekłe stany zapalne organizmu.
  • Zespół jelita nieszczelnego LGS oczami lekarza (rozpoznawanie i diagnozowanie LGS, sposoby leczenia, konsekwencje i skutki LGS dla dobrostanu organizmu.
  • Zaburzenia odżywiania
  • Badania z krwi i moczu oraz ich interpretacja
  • Układanie jadłospisów – prezentacja i ocena

 

BLOK V – Wprowadzenie do coachingu – warsztat praktyczny

  • Poznanie i zrozumienie coachingu jako jednej z metod pracy dla osób zajmujących się profilaktyką i promocją zdrowia.
  • Nauka fundamentalnych umiejętności i narzędzi dających podstawy do prowadzenia pojedynczych rozmów z pacjentami w stylu coachingowym.
  • Wyrobienie postawy coachingowej ułatwiającej dotarcie do rozmówcy.

 

BLOK  VI – Alergie, pseudoalergie i stany zapalne nieinfekcyjne

  • Wspomaganie leczenia schorzeń w powstawaniu których mają znaczenie: niewłaściwe odżywianie i toksyczne działanie pasożytów, pierwotniaków i grzybów
  • Zakres diagnostyki i procedur leczniczych

 

BLOK  VII – Dieta w Ajurwedzie, starożytnej medycynie Indii

  • Analiza typów konstytucyjnych
  • Koncepcja ognia trawiennego oraz toksyn
  • Koncepcja sześciu smaków
  • Dieta i przepisy dla każdego z typów konstytucyjnych
  • Dieta zrównoważona
  • Jedzenie o przeciwstawnej naturze
  • Osiem zasad dietetycznych
  • Dieta przy najbardziej popularnych dolegliwościach
  • Właściwości lecznicze przypraw

 

BLOK  VIII – Zbilansowana dieta w medycynie chińskiej

  • Założenia chińskiej myśli medycznej
  • Chińska koncepcja ciała i narządów
  • Założenia zdrowia i choroby w medycynie chińskiej: źródło chorób, zewnętrzne i wewnętrzne przyczyny chorób
  • Diagnoza w medycynie chińskiej – identyfikacja wzorców
  • Metody terapeutyczne: ziołolecznictwo, dietetyka profilaktyczna i lecznicza, akupunktura
  • Doskonalenie umysłu – psychoenergetyka
  • Dieta i tryb życia
  • FENG SHUI w praktyce medycznej
  • Zang organy YIN – serce, śledziona, płuca, nerki, wątroba
  • Fu organy YANG – żołądek, jelito cienkie, pęcherzyk żółciowy, jelito grube, pęcherz moczowy, san jiao

 

BLOK IX – Prawo w gabinecie dietetyka oraz zagadnienia praktyczne w pracy coacha

  • Zawód dietetyka – regulacje
  • Zakres odpowiedzialności
  • Ubezpieczenia OC
  • Sposoby zabezpieczania danych – RODO
  • Zagadnienia etyczno – prawne w pracy coacha
  • Praca z klientem korporacyjnym, praca z nieletnimi i osobami z ograniczoną poczytalnością, praca z parą/ rodziną
  • Wskazania etyczne do przekazania Klienta innemu specjaliście
  • Tajemnica gabinetu i zeznania w sądzie
  • Wypalenie zawodowe (sygnały wypalenia zawodowego, praktyczne sposoby na uniknięcie wypalenia zawodowego)

*Program może ulec niewielkim zmianom.

 

Zasady realizacji studiów:

​Studia to seria interaktywnych wykładów, ćwiczeń i warsztatów, które skondensowaną wiedzę teoretyczną łączą z szerokim wachlarzem zadań praktycznych. Dzięki takiemu rozwiązaniu słuchacze bardzo szybko mogą przełożyć pozyskana wiedzę na codzienny warsztat pracy.

 

Forma zaliczenia studiów podyplomowych
Warunkiem uzyskania świadectwa ukończenia studiów podyplomowych jest:

  • zaliczenie przedmiotów objętych programem studiów;
  • Obecność na minimum 160 godzinach zajęć
  • Egzamin z wiedzy zdobytej podczas studiów
  • Superwizje i obrona pracy.

 

Absolwent studiów podyplomowych uzyskuje świadectwo ukończenia studiów podyplomowych wydane przez Collegium Civitas. Dodatkowo słuchacze otrzymują możliwość współpracy z Instytutem HAPPYMORE, w ramach HAPPYMORE CO-WORK.

Harmonogram

Czas trwania: 2 semestry

 

Terminy* zjazdów w roku 2019/2020

semestr zimowy:

  • październik: 12-13;
  • listopad: 16-17;
  • grudzień: 14-15;
  • styczeń: 18-19;
  • luty: 15-16;

semestr letni

  • marzec: 14-15; 28-29;
  • kwiecień: 18-19;
  • maj: 16-17;
  • czerwiec: 13-14;

*terminy zjazdów mogą ulec nieznacznym zmianom

Godziny zajęć:*

  • Sobota: 9.00-18.00
  • Niedziela 9.00-16.15

*godziny mogą ulec przesunięciom

 

REKRUTACJA ONLINE


Kontakt:
Dział Rekrutacji Collegium Civitas
tel. 22 656 71 89
e-mail: rekrutacja@civitas.edu.pl

pokój 1210, Pałac Kultury i Nauki, 12 piętro
plac Defilad 1, 00-901 Warszawa