Program
Program studiów* obejmuje 180 godzin dydaktycznych realizowanych przez dwa semestry w trybie niestacjonarnym.
Ramowy program Studiów:*
BLOK I – Trendy i nurty w żywieniu / przegląd różnych stylów żywienia i diet
- Diety wegetariańska i wegańska, optymalna, śródziemnomorska, Paleo, nisko i wysoko węglowodanowe, niskotłuszczowe, DASH, inne.
- Dieta bezglutenowa
- Nadwrażliwość pokarmowa
- Mikrobiota jelitowa
- Zalecenia i normy IŻŻ
BLOK II – Pacjent w gabinecie dietetyka i w sieci
- Kwestionariusze wywiadu, dzienniczki żywieniowe, scenariusze spotkań
- Różne style pracy z pacjentem, typy klientów/pacjentów i sposoby radzenia sobie w zależności od typu klienta/pacjenta
- Wady i zalety pracy poprzez internet
BLOK III – Medycyna funkcjonalna i mikroodżywianie
- Rola zespołu specjalistów, zasady współpracy pomiędzy dietetykiem i lekarzem – zakresy kompetencji.
- Rola diety w codziennym życiu i leczeniu- spojrzenie lekarza.
- Badania diagnostyczne w gabinecie lekarskim. Badania diagnostyczne w gabinecie dietetycznym.
- Mikroodżywianie w praktyce / zarządzanie stylem życia pacjentów
- Podstawy mikroodżywiania
- Chronobiologia żywienia
- Mikroodżywianie w chorobach cywilizacyjnych – praktyka i styl życia
- Stan zapalny niskiego stopnia (szum w tle) w nowotworach, cukrzycy, otyłości i zespołach metabolicznych
- Mechanizmy różnicowania odpowiedzi immunologicznej
- Mikroodżywianie a suplementacja celowana i ziołolecznictwo
BLOK IV – Choroby dietozależne oraz dietoterapia w wybranych jednostkach chorobowych
- Insulinooporność, choroby autoimmunologiczne, niedoczynność i nadczynność cukrzycy, choroby neurologiczne, choroby nowotworowe, cukrzyca I, cukrzyca II, nietolerancja histaminy, choroby układu krążenia, dna moczanowa, zespół jelita drażliwego, choroby skóry, alergie pokarmowe, kryptopiroluria, tężyczka.
- Przewlekłe stany zapalne organizmu.
- Zespół jelita nieszczelnego LGS oczami lekarza (rozpoznawanie i diagnozowanie LGS, sposoby leczenia, konsekwencje i skutki LGS dla dobrostanu organizmu.
- Zaburzenia odżywiania
- Badania z krwi i moczu oraz ich interpretacja
- Układanie jadłospisów – prezentacja i ocena
BLOK V – Wprowadzenie do coachingu – warsztat praktyczny
- Poznanie i zrozumienie coachingu jako jednej z metod pracy dla osób zajmujących się profilaktyką i promocją zdrowia.
- Nauka fundamentalnych umiejętności i narzędzi dających podstawy do prowadzenia pojedynczych rozmów z pacjentami w stylu coachingowym.
- Wyrobienie postawy coachingowej ułatwiającej dotarcie do rozmówcy.
BLOK VI – Alergie, pseudoalergie i stany zapalne nieinfekcyjne
- Wspomaganie leczenia schorzeń w powstawaniu których mają znaczenie: niewłaściwe odżywianie i toksyczne działanie pasożytów, pierwotniaków i grzybów
- Zakres diagnostyki i procedur leczniczych
BLOK VII – Dieta w Ajurwedzie, starożytnej medycynie Indii
- Analiza typów konstytucyjnych
- Koncepcja ognia trawiennego oraz toksyn
- Koncepcja sześciu smaków
- Dieta i przepisy dla każdego z typów konstytucyjnych
- Dieta zrównoważona
- Jedzenie o przeciwstawnej naturze
- Osiem zasad dietetycznych
- Dieta przy najbardziej popularnych dolegliwościach
- Właściwości lecznicze przypraw
BLOK VIII – Zbilansowana dieta w medycynie chińskiej
- Założenia chińskiej myśli medycznej
- Chińska koncepcja ciała i narządów
- Założenia zdrowia i choroby w medycynie chińskiej: źródło chorób, zewnętrzne i wewnętrzne przyczyny chorób
- Diagnoza w medycynie chińskiej – identyfikacja wzorców
- Metody terapeutyczne: ziołolecznictwo, dietetyka profilaktyczna i lecznicza, akupunktura
- Doskonalenie umysłu – psychoenergetyka
- Dieta i tryb życia
- FENG SHUI w praktyce medycznej
- Zang organy YIN – serce, śledziona, płuca, nerki, wątroba
- Fu organy YANG – żołądek, jelito cienkie, pęcherzyk żółciowy, jelito grube, pęcherz moczowy, san jiao
BLOK IX – Prawo w gabinecie dietetyka oraz zagadnienia praktyczne w pracy coacha
- Zawód dietetyka – regulacje
- Zakres odpowiedzialności
- Ubezpieczenia OC
- Sposoby zabezpieczania danych – RODO
- Zagadnienia etyczno – prawne w pracy coacha
- Praca z klientem korporacyjnym, praca z nieletnimi i osobami z ograniczoną poczytalnością, praca z parą/ rodziną
- Wskazania etyczne do przekazania Klienta innemu specjaliście
- Tajemnica gabinetu i zeznania w sądzie
- Wypalenie zawodowe (sygnały wypalenia zawodowego, praktyczne sposoby na uniknięcie wypalenia zawodowego)
*Program może ulec niewielkim zmianom.
Zasady realizacji studiów:
Studia to seria interaktywnych wykładów, ćwiczeń i warsztatów, które skondensowaną wiedzę teoretyczną łączą z szerokim wachlarzem zadań praktycznych. Dzięki takiemu rozwiązaniu słuchacze bardzo szybko mogą przełożyć pozyskana wiedzę na codzienny warsztat pracy.
Forma zaliczenia studiów podyplomowych
Warunkiem uzyskania świadectwa ukończenia studiów podyplomowych jest:
- zaliczenie przedmiotów objętych programem studiów;
- Obecność na minimum 160 godzinach zajęć
- Egzamin z wiedzy zdobytej podczas studiów
- Superwizje i obrona pracy.
Absolwent studiów podyplomowych uzyskuje świadectwo ukończenia studiów podyplomowych wydane przez Collegium Civitas. Dodatkowo słuchacze otrzymują możliwość współpracy z Instytutem HAPPYMORE, w ramach HAPPYMORE CO-WORK.
Harmonogram
Czas trwania: 2 semestry
Terminy zjazdów w roku 2020/2021
semestr zimowy:
- październik: 17-18;
- listopad: 14-15;
- grudzień: 12-13;
- styczeń: 16-17;
- luty: 20-21;
semestr letni
- marzec: 06-07; 20-21;
- kwiecień: 17-18;
- maj: 15-16;
- czerwiec: 12-13;
*terminy zjazdów mogą ulec nieznacznym zmianom
Godziny zajęć:*
- Sobota: 9.00-18.00
- Niedziela 9.00-16.15
*godziny mogą ulec przesunięciom
Kontakt:
Dział Rekrutacji Collegium Civitas
tel. 22 656 71 89
e-mail: rekrutacja@civitas.edu.pl
pokój 1210, Pałac Kultury i Nauki, 12 piętro
plac Defilad 1, 00-901 Warszawa