REKRUTACJA NA TEN KIERUNEK ZOSTAŁA ZAKOŃCZONA
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą kierunków, na które trwa rekrutacja.
-
Rodzaj studiów:studia podyplomowe
-
Tryb studiów:niestacjonarne
-
Język wykładowy:polski
-
Czas trwania studiów:1 rok (2 semestry)
-
Planowane rozpoczęcie zajęć:jesień 2020 r.
W semestrze zimowym r. ak. 2020/2021 zajęcia na tym kierunku będą prowadzone online.
Pierwsze w Polsce studia podyplomowe Coachingu Zdrowia, realizowane we współpracy z Instytutem HAPPYMORE.
Choroby cywilizacyjne typu cukrzyca, choroby serca, nadciśnienie tętnicze i otyłość (w różnych grupach wiekowych) znacznie skracają długość i jakość życia. Niewielkie zmiany w codziennym funkcjonowaniu, czyli świadome odżywianie obejmujące wzrost spożycia warzyw i owoców, przy jednoczesnym ograniczeniu tłuszczów i cukrów mogą̨ być istotne w obniżaniu ryzyka zachorowań jak i profilaktyce starzenia. W ujęciu holistycznym zdrowa dieta ma znaczenie nie tylko dla dobrostanu fizycznego człowieka, ale przede wszystkim dla utrzymania dobrostanu we wszystkich innych obszarach funkcjonowania. Zmieniając nawyki żywieniowe, w ciągu roku można zminimalizować ryzyka chorób cywilizacyjnych do minimum.
Studia Coaching dietetyczny są skierowane przede wszystkim do absolwentów dietetyki, medycyny, psychologii i kierunków pokrewnych, jak również trenerów coachów i osób wspierających swoich klientów w drodze do dobrostanu. Ukończenie studiów może także stanowić dodatkowe, cenne źródło inspiracji dla osób, które same zmagają się z chorobami dietozależnymi.
Cel studiów:
Celem studiów Coaching dietetyczny jest zapoznanie słuchaczy z interdyscyplinarnymi metodami wsparcia w procesie dochodzenia do zdrowia i dobrostanu poprzez dobór optymalnej diety i żywienia – zgodnych z najnowszą wiedzą, opartą na faktach naukowych oraz tradycjach wschodnich. Dodatkowo, studia wyposażają absolwentów w umiejętności niezbędne w pracy coacha dietetyka, w obszarze ochrony i budowania zdrowia.
W trakcie zajęć słuchacze dowiedzą się, czym jest proces coachingowy i jakie są podstawowe założenia praktyki coachingu oraz różnych nurtów w tej dziedzinie. Poznają najważniejsze aspekty prowadzenia sesji coachingowej oraz zasad, w oparciu o które powinna ona przebiegać. Nauczą się, jak pracować z pacjentem, aby wspierać go w procesie optymalnego funkcjonowania oraz prowadzić do dobrostanu.
Zdobędziesz wiedzę merytoryczną z zakresu:
- wpływania dietą na zdrowie i dobrostan w tradycji zachodu opartej na faktach naukowych (popularne podejścia);
- funkcjonowania, zdrowia i żywienia człowieka według różnych tradycji wschodu;
- obszarów i form interdyscyplinarnej współpracy specjalistów na rzecz podnoszenia zdrowia poprzez dietoterapię;
- obszarów prawa i kodeksu etycznego dotyczących pracy coacha dietetyka.
Zdobędziesz praktyczne umiejętności z zakresu:
- różnych form pracy z klientem w gabinecie dietetycznym;
- prowadzenia sesji coachingowej oraz zasad, w oparciu o które powinna ona przebiegać;
- pracy z pacjentem, tak aby wspierać go w procesie optymalnego funkcjonowania oraz prowadzić do dobrostanu.
Perspektywy zawodowe:
Studia dają możliwość zatrudnienia w szeroko pojętej służbie zdrowia, poradnictwie dietetycznym oraz edukacji żywieniowej. Absolwenci zostaną wyposażeni w szereg narzędzi niezbędnych do profesjonalnego wsparcia klientów na drodze zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze.
Kontakt
Dział Rekrutacji Collegium Civitas
Pałac Kultury i Nauki
pl. Defilad 1, 00-901 Warszawa